SIDS Sindromul Morții Subite A Sugarului: Cauze



Ei au concluzionat că ambele studii au puncte tari și puncte slabe și că ambele studii nu au puterea de a examina asocierea în subgrupuri de copii (sub sau peste 3 luni). „În mod clar, aceste date nu susțin o concluzie definitivă că împărțirea patului la cea mai tânără grupă de vârstă este sigură, chiar și în circumstanțe mai puțin periculoase.” [10]. Am analizat recomandările existente și dovezile susținând strategiile de succes pentru a preveni sindromul morții subite a sugarului (SIDS). Sindromul morții subite a sugarului este moartea inexplicabilă a unui copil.



Numai într-o indicație medicală specifică (reflux gastroesofagian sever, boală respiratorie activă la prematuri și anumite malformații ale căii superioare) poate fi recomandat decubit predispus.” (Recomandare de gradul A) [4]. Cu scopul de a analiza măsurile preventive pentru reducerea SIDS, au fost identificați factorii care cresc sau scad riscul de SIDS. Cu toate acestea, identificarea asociațiilor statistice dintre factorii de risc și SIDS nu dovedește o legătură cauzală sau o explicație mecanicistă. Diferitele instituții și-au dezvoltat recomandările pe baza acestor asocieri statistice împreună cu evaluarea altor factori, cum ar fi echilibrul dintre beneficiul potențial din reducerea riscului și orice prejudiciu derivat din strategia preventivă. Deși dovezile expuse mai jos arată asocierea dintre factorii de risc identificați și SIDS, există dovezi limitate care evaluează efectul recomandărilor prin cunoștințe, atitudine și practici, cu excepția poziției de somn [4, 11]. Sindromul morții subite a sugarului (SIDS) este un subset al SUID și este moartea subită și neașteptată a unui sugar sau a unui copil mic cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 1 an, în care o examinare a locului morții, o examinare amănunțită post-mortem și istoricul clinic eșuează. Majoritatea bebelușilor care mor de SIDS au între 2 și 4 luni, iar 90% au mai puțin de 6 luni.

Factori Fizici



Sindromul morții subite a sugarului (SIDS) se referă la moartea neașteptată și inexplicabilă a unui copil cu vârsta mai mică de un an. Pentru un diagnostic de SIDS, cauza morții rămâne neclară chiar și după o investigație completă. Aceasta poate include o autopsie, luarea unui istoric medical complet și revizuirea scenei morții. „Informați părinții că nu există suficiente dovezi care să recomande împotriva împărțirii patului atunci când sugarii sunt alăptați și că nu există alți factori de risc” (recomandare de gradul I) [4]. SIDS este principala cauză de deces la copiii cu vârsta cuprinsă între o lună și un an. Cele mai multe decese prin SIDS apar atunci când bebelușii au între o lună și patru luni.

  • Mulți dintre factorii de risc modificabili și nemodificabili identificați pentru SIDS sunt foarte asemănătoare cu cele pentru alte decese infantile legate de somn, cum ar fi sufocarea sau asfixia.
  • Dacă aveți îngrijorări cu privire la sănătatea bebelușului sau întrebări despre aranjamentele adecvate și sigure pentru dormit, discutați cu furnizorul de asistență medicală.
  • Dacă tu sau altcineva din casa ta fumezi, discută cu furnizorul de asistență medicală despre renunțarea la fumat.
  • Chiar și după o investigație amănunțită, este posibil să nu se găsească o explicație pentru cauza morții.
  • „În mod clar, aceste date nu susțin o concluzie definitivă că împărțirea patului la cea mai tânără grupă de vârstă este sigură, chiar și în circumstanțe mai puțin periculoase.” [10].
  • Incidența SIDS crește odată cu supraîncălzirea (de exemplu, îmbrăcăminte, pături, cameră fierbinte) și pe vreme rece.


SIDS (numit și moartea pătuțului) este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la sugarii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 1 an. Cel mai adesea afectează copiii între luna a doua și luna a patra de viață. Alăptarea exclusivă este recomandată în primele 6 luni de viață, în conformitate cu recomandările globale [30]. O revizuire sistematică a inclus 18 studii de caz-control (publicate între 1976 și 2009) pentru meta-analiză [31]. Analiza univariată a arătat un efect protector al oricărei alăptări (orice cantitate pentru orice durată) față de lipsa alăptării (OR 0,40 [95% CI 0,35 până la 0,44]; 18 studii), care a fost menținut cu analiza multivariată din șapte dintre studiile incluse (AOR). Efectul protector a fost mai mare la sugarii care au fost alăptați exclusiv pentru orice durată în analiza univariată (OR 0,27 [95% CI 0,24 până la 0,31]; 8 studii), fără date furnizate în studiile incluse care să permită analiza multivariată [31].

Când Este SIDS Cel Mai Frecvent?



Majoritatea acestor bebeluși par să fi murit în timpul somnului, de obicei între orele de la miezul nopții și 6 a.m. De aceea, alte nume pentru SIDS includ „moartea pătuțului” sau „moartea pătuțului”. Pătuțurile nu provoacă SIDS, dar mediul de somn al bebelușului poate afecta cauzele de deces legate de somn.

  • Am preluat în principal dovezile din cele două documente de susținere elaborate pentru recomandările PrevInfad și AAP [2, 4, 10].
  • SIDS (numit și moartea pătuțului) este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la sugarii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 1 an.
  • Luarea de măsuri pentru reducerea factorilor de risc, cum ar fi respectarea recomandărilor de somn sigur pentru sugari, poate ajuta la prevenirea SIDS.
  • Membrii familiei au nevoie de sprijin nu numai în zilele imediat după moartea copilului, ci și pentru cel puțin câteva luni, pentru a-i ajuta să-și dezvolte durerea și să-și risipească sentimentele de vinovăție.
  • Prin screeningul titlurilor și rezumatelor, am inclus o revizuire sistematică [8].


Sindromul morții subite a sugarului este cunoscut și sub numele de SIDS. Uneori este numită moartea pătuțului, deoarece sugarii mor adesea în pătuțurile lor.

Prevenirea



Luarea de măsuri pentru reducerea factorilor de risc, cum ar fi respectarea recomandărilor de somn sigur pentru sugari, poate ajuta la prevenirea SIDS. Deși nu există nicio modalitate de a preveni complet SIDS, un lucru pe care îl puteți face pentru a reduce riscul bebelușului este să vă asigurați că acesta va consulta furnizorul de asistență medicală pentru toate vizitele de rutină pentru îngrijirea copilului. La aceste întâlniri, furnizorul copilului dumneavoastră se va asigura că copilul dumneavoastră este sănătos și se dezvoltă conform așteptărilor. Și vei avea ocazia să pui orice întrebări pe care le ai despre menținerea copilului în siguranță. O altă teorie este că somnul stomacal poate crește riscul bebelușului de a „respira” aerul expirat, în special dacă sugarul doarme pe o saltea moale sau cu lenjerie de pat, jucării umplute sau o pernă lângă față.

  • SIDS și alte tipuri de decese infantile legate de somn au factori de risc similari.
  • Recomandările legate de mediul de dormit se aplică copiilor cu vârsta de până la 12 luni.
  • Aceasta poate include o autopsie, luarea unui istoric medical complet și revizuirea scenei morții.
  • Uneori este numită moartea pătuțului, deoarece sugarii mor adesea în pătuțurile lor.
  • În fiecare an, mii de bebeluși din SUA mor brusc și pe neașteptate.


Sindromul morții subite a sugarului (SIDS) este moartea neașteptată a unui copil care anterior părea sănătos. În fiecare an, mii de bebeluși din SUA mor brusc și pe neașteptate.

Cum Pot Preveni SIDS?



Unii cercetători cred că somnul stomacal pune presiune pe maxilarul unui copil, îngustând căile respiratorii și îngreunând respirația. Această analiză ajută la distingerea deceselor adevărate prin SIDS de cele rezultate din accidente, abuz și afecțiuni medicale nediagnosticate, cum ar fi tulburările cardiace sau metabolice. Pentru a preveni apariția punctelor plate pe capul sugarului, sugarii ar trebui să petreacă ceva timp pe burtă atunci când sunt trezi și cineva îi privește. Părinții/îngrijitorii ar trebui încurajați să înceapă perioade scurte de timp pe burtă imediat după externarea din spital, crescând treptat până la cel puțin 15 până la 30 de minute pe zi până la vârsta de 7 săptămâni. Pentru a ajuta copilul să facă capul rotund, părinții/îngrijitorii ar trebui să schimbe direcția în care stă întins copilul în timpul pătuțului în fiecare săptămână și să evite să-l lase prea mult timp în scaunele de mașină, căsuțe și șezlonguri. Incidența SIDS crește odată cu supraîncălzirea (de exemplu, îmbrăcăminte, pături, cameră fierbinte) și pe vreme rece.

  • Se recomandă ca bebelușii să doarmă în camera părinților/îngrijitorilor aproape de patul părinților/îngrijitorilor, dar pe o suprafață separată destinată sugarilor, ideal pentru cel puțin primele 6 luni.
  • Cauza exactă a SIDS este necunoscută, dar există factori de risc cunoscuți și modalități de a reduce șansele copilului dumneavoastră de a muri din cauza acestei afecțiuni.
  • Numărul deceselor prin SIDS a scăzut dramatic pe măsură ce mai mulți părinți și-au adormit copiii pe spate pentru fiecare somn (vezi campania Safe to Sleep®).

Eleanor